19 Mart 2010 Cuma

Tırnak Kesimi Hakkında..

Perşemde öğleden sonra veya cuma günü tırnakları kesmenin sünnet olduğunu çoğumuz biliriz.
Bunun yanında tırnakların yanında akupunktur noktalarının oluşu ve onları sırayla kesmemiz gerektiğini öğrendiğim bu yazıyı paylaşmak istedim. Kaynak; Dr. Aidin Salih'in Gerçek Tıp - Yitik Şifanın İzinde - adlı eseridir.

Ayak ve el parmaklarının ve tırnaklarının önemi büyüktür. Her bir tırnağın iki yanında akupunktur noktaları vardır. İnsan bedenindeki enerji akımları bu noktalardan başlar. Mesela, elin serçe parmağındaki tırnağın dış tarafından kalbe, işaret parmağındaki tırnaktan kalın bağırsağa, baş parmak tırnağından akciğere, yüzük parmağı tırnağından ince bağırsağa giden enerji hattı başlar. Orta parmak tırnağındn ise tüm enerji hatlarını birleştiren enerji akıntısı başlar.
Her parmağın tırnağı onunla bağlantılı olan organın sıhhat durumunu gösterir.
Parmaklar insanın manevi aleminin de aynasıdır: Orta parmak din, yüzük parmağı ahlak, serçe parmağı ise kalp durumunu bildirir. Örneğin, yüzük parmağı ince bağırsağın sıhhat durumu ile birlikte aynı zamanda parmak sahibinin ahlakı doğrultusunda bilgi içerir. Demek ki, insanın ahlakı yediği yemek ile doğrudan bağlantılıdır. Bir de parmakların manevi derecesi vardır, o nedenle Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ayşe-i Sıddıka (r.a.)'dan rivayet edilen hadisle şu tavsiyede bulunuyor; "Ey Ayşe, sen tırnaklarını kestiğin zaman, orta parmağından başla, sonra serçe parmağına, sonra baş parmağına, sonra da orta parmağın yanındaki parmağına, sonra şehadet parmağına geçerek kes, böyle kesmek zenginlik verir."
Elbette bu tırnak kesme şekli sadece mal zenginliğiyle alakalı değildir, daha pek çok hikmeti olduğu muhakkaktır. Perşembe günü ikindiden sonra veya cuma günü tırnak kesmek sünnettir. "Bir kimse cuma günü tırnaklarını keserse, o kimsenin vücuduna şifa gelir, hastalıklardan kurtulur".   

Hayırlı Cumalar Diliyorum Herkese..

22 yorum:

  1. canim ya ben bu sirayi bilmiyordum biliyormusun. persembelerei camiide sohbet yapiyoruz hsnimlarla.bu yaziyi orada da okumak istiyorum.gecen haftaki konu hapsurmanin adabiydi,bu hafta esnemek:)) a.e.o

    YanıtlaSil
  2. Esselamü aleyküm..

    Çok güzel bir paylaşımdı, bu sünneti hiç duymamıştım daha önce. Bu bilgileride duymamıştım. Uygulamaya koyucam hemen:)

    Teşekkür ederim..
    Hayırlı cumalar.. Sıhhat ve selamette kalın..

    YanıtlaSil
  3. Betül; ne kadar güzel. Gerçekten herşeyin adabı var.onları öğrenmek, uygulamak da çok güzel. Faydası olursa çok sevinirim. Bu çok hoşuma gider. Blog açtığımdan beri yazıcam, bir türlü yazamadım. kısmet bu güneymiş canım.. öpüyorum..sende a.e.o. canım

    derkenar; ve aleykum selamm..
    ben teşekkür ederim canım. ben neredeyse 2 yıldır uyguluyorum. alışması zor oluyor baştan ama sonra eğlenceli geliyor bana. çocuklarında hoşuna gidiyor..
    sana da hayırlı cumalar diliyorum..

    YanıtlaSil
  4. Ben de bilmiyordum bunu, ALlah razı olsun öğrenmiş oldum sayende, Bu sabah da tevafuk tırnaklarımı kesmiştim :)

    YanıtlaSil
  5. hayirli cumalar dilemeyi unuttum cüceyle ilgileniyordum kafam dagalmis bir yandan cvp ver:))) hayirli cumalar canim dua ile

    YanıtlaSil
  6. Evet ben de duymuştum belli bir sırada kesilmesi gerektiğini ama unutmuşum. Çok iyi oldu yazın. Allah razı olsun.

    YanıtlaSil
  7. ilk kez duyuyorum.iyiki paylaştıtn bundan sonra böyle keseceğim tabii ayşeyede uygulamalı ve öğretmeli...

    YanıtlaSil
  8. ümmühan, kirazzade ve nohut oda hepinize çok teşekkür ederim. Size azıcık bir faydası olduysa ne mutlu bana..Allah sizden de razı olsun inşallah.. sevgiler

    Betülcüm sağol canım..

    YanıtlaSil
  9. ümmühan, kirazzade ve nohut oda hepinize çok teşekkür ederim. Size azıcık bir faydası olduysa ne mutlu bana..Allah sizden de razı olsun inşallah.. sevgiler

    Betülcüm sağol canım..

    YanıtlaSil
  10. cok tatli olmuuuss.cok sirin. güle güle kullan:)

    YanıtlaSil
  11. olmuş mu gerçekten! :)
    çilekli reçelimin katkılarıyla..
    çok sağolsun.. :))

    YanıtlaSil
  12. ben bu sırayı hiç bilmiyordum,çok güzel bir paylaşım olmuş canım,
    emre çok korkuyor tırnak kesilmesinden:))))o uyurken kesiyorum çok zor oluyor ama,kan ter içinde kesiyorum vallahi:)))
    öpüyorum canım benimmmm

    YanıtlaSil
  13. ayy kıyamam.. evet çocuk tırnağı kesmek çok zordur. özellikle bebeklerin. bende öpüyorum canım, beğenmene sevindim.sağolasın...

    YanıtlaSil
  14. çık güzel ve yararlı bir paylaşım ALLAH razı olsun
    bende tırnaklarımı hep karışık keserim sünnet olduğunu duymuştüm ama detaylarını ve sıralamasını bilmiyordum,çok iyi oldu.

    hayırlı cumalar

    YanıtlaSil
  15. yemek yapalım, beğenmene sevindim. çok teşekkür ederim..
    size de hayırlı cumalar..
    dua ile..

    YanıtlaSil
  16. güzel çok beğendim siteni bu arada aynı okul mezunuyuz...ve bende ankaradayım

    YanıtlaSil
  17. sevgili ayşegül benim blogta ödülün var almayı unutma canım sevgiyle mutlu kal.

    YanıtlaSil
  18. essra beğenmene sevindim çok teşekkür ederim. memnun oldum..arada geliyorum bende Ankaraya, Allah izin verirse Nisan 2 'de de gelicem inşallah..

    selinka, çok teşekkür ederim canım..

    YanıtlaSil
  19. bu güzel paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  20. Ne güzel bir paylaşımdı.Daha önce duymuştum ama sonra unuttuğum için uygulayamamıştım..Çok sağolasın..öğrendik sayende ve uygularız bundan böyle inşaallah..

    YanıtlaSil
  21. tırnak kesimiyle ilgili bilgiyi bilmiyodum artık bunu uygulucam paylaşımın için teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
  22. Blogunuza ilk gelişim.Bu yazınız paylaşılmaya değer, daha hiç duymamıştım tırnakların kesilme sırasının olduğunu.Bilgilendirdiğiniz için tşkler.Bundan sonra dikkat ederiz inş.

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails