1 Mart 2010 Pazartesi

Süt Tatlısı

Keyifli ve bol dinlenmeli hafta sonunun ardından herkese hayırlı haftalar diliyorum.
Bu aralar ailemizde sevinçli bir telaş var. Umreye gidecek olan teyzemle dayımın telaşı. Onlarda sabırsız bekleyiş, bizlerde onları özleyecek olmamızın burukluğu, oralara gidişlerinin sevinci, hatta bizim gidemeyişimizin de hüznü var. Bu sebeple gelen dostlar,akrabalar, onlar için yapılan hazırlıklar var. 
Bugün o hazırlıklardan birini paylaşmak istiyorum. Bu tatlıyı teyzem yapmış. Bana da yayınlamak düşmüş :)
Annemin ailesi Bulgaristan macırı, bu tatlının kökü oraya dayanıyor. Gelelim tarifine;

MALZEMELER

* 2 SU BARDAĞI SIVI YAĞ
* 2 SU BARDAĞI SÜT
* 6 SU BARDAĞI UN
* 1 YUMURTA
* 1 ÇAY KAŞIĞI KARBONAT

ŞERBETİ İÇİN

* 4 SU BARDAĞI ŞEKER
* 3 SU BARDAĞI SU

                        
YAPILIŞI; Tencereye sıvı yağ koyup kızdırın. Ocağın altını kapatıp, ılımasını bekleyin. Sonra ocağı yakıp, sütü ilave edin. (Eğer yağ kızgınken sütü koyarsanız tavana kadar sıçrayabilir, dikkat edin) Yağ ve süt kaynamaya başlayınca unu ilave ederek, 40-45 dakika un helvası gibi kavurun. (Ne kadar çok kavrulursa o kadar iyi oluyor) Daha sonra pişireceğiniz fırın tepsisine döküp, ılımasını bekleyin. Ilık olunca tepsiye 1 yumurta ile 1 çay kaşığı karbonatı ekleyip karıştırın. (karbonatı yumurtada eritin). Sonra elinizle bastırark karışımı tepsiye yayın.Eşit miktarda düzelttikten sonra, baklava dilimi gibi kesin. 175 derece fırında kızarana kadar (yaklaşık 1 saat) pişirin.
Tatlı pişerken bir kenarda şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu kaynatıp soğumaya bırakın.
Tatlı fırından çıktıktan sonra ılık halde iken,soğuk şerbeti üzerine dökün, içini çektikten sonra servis yapın.
Afiyet olsun :)

19 yorum:

  1. merhaba ayşegül ne güzel bir tatlı bu böyle..ellerinize sağlık..umre yolculuğuna çıkacak şanslı büyüklerimize de hayırlı yolculuklar diliyorum..tarifi not alıyorum.en kısa zamanda deneyeceğim sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Hoşgeldin tılsım, teşekkür ederim. Allah razı olsun, ileticem. tarifi tam anlatamamış olabilirim.sormak istediğiniz bişey olursa yardımcı olurum :) memnun oldum..sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Ayşegül ilk bakısta baklavamıdır dedım yanı o derece guzel görunuyor:)ellerıne saglık canım

    YanıtlaSil
  4. Teşekkür ediyorum Tülincim.. Tadı baklavadan daha güzel bence :) (ben ev baklavasını sevmeyenlerdenim)sağol canım güzel yorumun için

    YanıtlaSil
  5. ayşegül tarifi yarım ölçü denemek istiyorum sıvıyağ yerine tereyağ ile yapsam olur mu?sıvıyağ bizimkilerin damak tadına uymuyor bu tarz tatlılarda sanırım yarım ölçüye 1 bardak erimiş yağ ölçüsü 250 g tereyağına denk gelir.ne dersin tereyağıla da olur mu? bir de kalıp ölçüsü verebilirmisin acaba?

    YanıtlaSil
  6. Tılsım, açıkçası o şekilde hiç denemedik. ama olabilir. Belki de daha güzel olur. tam bilemedim şimdi.Malzemen ziyan olsun hiç istemem.o yüzden korkuyorum yanlış birşey yazmaktan. Kalıp ölçüsüne gelince bizimki 33cm di. Tatlının yüksekliği de yaklaşık 2cm olmalı.

    YanıtlaSil
  7. tatlıda emeği geçen herkesin ellerine sağlık, dayın ve teyzene de şimdiden hayırlı olsun Allah kabul etsin, bize de dua etsinler de biz de gidebilelim oralara inş. en yakın zamanda, selamlar...

    YanıtlaSil
  8. Sağol canım.Bugün 13:30 da yolcu edicez inşallah. İleticem.Blog arkadaşlarım içinde özel dua edin diyicem.

    YanıtlaSil
  9. diyorum ya var bu kizda bizim otaraflardan birsey:)))benimde anne baba köken ordan:) hatta her yaz ordan ziyaretimize gelen akrabalarimiz var...tatli sahane duruyor. teyzenle enistene rbbim kabul etsin. bide rabbim isteyen herkese nasip etsin degilmi:)))) tatliyi duymamistim.ama cok güzel gözüküyor. sevgiler

    YanıtlaSil
  10. yaa demek öyle.. :) ne güzel.sevindim valla :) benimde annem macır babam arnavut..ben de hangi tarafa gitsem o taraftan oluyordum çocukken :)) eşiminde babası arnavut. Arnavutluk ağır basıyo şu sıralar :)) tatlı kıyır kıyır hafif bi tatlı. yemek nasip olur inşallah canım benim. oralara gitme meselesine gelince; söyledim söyledim hemde kaç kere..hepimiz için.. :))

    YanıtlaSil
  11. Ne güzel Rabbim inşallah bizlere nasip eder kutsal yerlere gitmeyi.Tatlı gel beni ye diyor,teyzenin ellerine sağlık.Şimdiden Allah kavuştursun.

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkür ederim Esra, İnşallah nasip eder.Sağol ileticem teyzeme gitmeden :)
    Amin Allah razı olsun..

    YanıtlaSil
  13. :))babam yari arnavut....hatta onun dedesi türkce bile konusamiyormus okadar...hatta bana der sen arnavut kizlarina benziyorsun...hic görmedim sahi öylemiyim derim:)))))

    YanıtlaSil
  14. teşekkür ederim canım cevbın için sonucu bildiririm..sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  15. güzel dualarınız kabul olur inşallah allah herkesi nasip eylesin...ayrıca güzel tarifleriniz için ellerinize sağlık...sevgilerle.

    YanıtlaSil
  16. Betül.. :) ne güzel yaaa çok sevindim :))
    tılsım, sonucunu merakla bekliyorum. inşallah olur.
    lezzet&marifet; Merhaba;
    hoşgeldiniz. Amin. çok teşekkü ediyorum size..

    YanıtlaSil
  17. ayşegül hanım hoşbulduk bende teşekkür ederim size paylaşımlarınız için sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. s.a.ayşegül..tatlıyıgeçen hafta denedim yarım ölçü..kalıp tam geldi tadıd a güzeldi amma velakin yağı çokunu az oldu yağ miktarına göre.şerbet de fazla geldi.velhasılkelam yeniden deneyeceğim düzenlemeler yaparak üzülerekorjinal tarifle oynayacağımı belirtiyorum..güzel bir tat ama bakalım başarana kadar devam :)
    ya bi de yağlı unu çevirmek ne kadar zormuş:) unu önceden mi kavursak nedir:))
    tadı güzeldi tatlının kusuru yok kusur bende:)
    hayırlı cumalar canım..çok selamlar..

    YanıtlaSil
  19. aleykum selam canım. denemeye cesaret etmen çok güzel.o tatlıyı görmeden yapmak zor aslında. orjinalini değiştirebilirsin tabiki nasıl istersen.ama unu yağsız kavurmak olmaz :)) kusur sende de değil bence. belki ben tam anlatamamışımdır. sana da hayırlı cumalar canım..

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails